Община Люлебургаз

ГРОБИЩА НА ГЕРОИТЕ

Минавайки по път Е-5 на града, при изхода от град Одрин, гробищата на героите се намират от дясната страна в стръмна местност на един връх доминиращ над града. Построено е в чест на войни, загинали за своето отечеството. Довършени са през 1973 г. са като за това принос имат обществеността и военните. Гробищата и паметниците на военните правят впечатление със своята архитектура и аранжирана околна среда.

 

ГРОБНИЦА „ЗИНДАН БАБА”

Поради гроба, който се намира вътре в сградата едната част се ползва като гробница, която е позната с името гробницата на „Зиндан Баба Тюрбеси” построена е на два надземни етажа плюс приземен етаж. Една част е използвана като гробница.

Няма точни сведения за това, от колко време сградата се ползва като гробница. За това има различни версии разпространени чрез народните предания. Едно от тези предания е, че знаменосеца на пълководеца Гази Евронос Бей живял по време на Султан Челеби Мехмет е бил погребан тук, а другия е за гроба на главния майстор, който е работил при построяване на Кюллийето (културно-просветен комплекс от джамия,училище, приют и библиотека). След построяване на кюллието от тухли и специални камъни по-късно се добавя и купола.

 

КОНГРЕСЕН ПЛОЩАД

Където и по света да се отиде, във всеки град има такъв площад. Конгресния площад в Люлебургаз е изграден през 2002 г. и се използва за физически, икономически и културни цели. Конгресния площад е основен центъра на всички дейности в града; Скулптурен симпозиум, Фотографски изложби, Ледена пързалка, Международен детски фестивал и още много други дейности, допринася много за оформяне и отразяване на градската идентичност. Площадите, които са стъпало към социалния живот на хората, могат да допринесат за развитието на градовете със своеобразен характер, културни ценности и историческо минало.

 

ПОКРИТ ПАЗАР И ОБЛАСТЕН ЦЕНТЪР

Покритият пазар и районният център отварят врати за населението на 19 .03 2007 г. Обекта предназначен за различни цели е на стойност 8.484.264,71 Турски лири. В обекта заемат място покрити и затворени помещения, алеи за разходка, зелена площ, паркинг, 32 магазина с различно предназначение, 8 места за търговия наедрос 1303 пазарни маси. Децата на гражданите, които посещават пазара ше могат да се възползвт от “Детски кът”, от концертни зали за културни и спортни дейности, от 2 баскетболни игрища, както и каси за плащане на вода има и общинска охрана.

 

АТЕЛИЕ ЕКИН

Общинското ръководство на Люлебургазвярвав нуждата от социални дейности за общественото и индивидуалното развитие на населението, дава своята пълна подкрепа за социализация на хората, които живеят или ще започнат да живеят в община Люлебургаз. В културната работилница дава възможност на хората да доразвиват талантите, които притежават да гледат с надежда към бъдещето, вземат правилни избори, да бъдат социални, свободни и отговорни за бъдещето. В ателието ще срещнете дейности, като разработка на стъкло и керамика, фитнес за спортуване, танцовите и фолклорните игри, стремеж към свобода, братство и приятелство.

 

ДИРЕКЦИЯ ПО ЗЕМЕДЕЛСКО СТОПАНСТВО „ТЮРКГЕЛДИ”

Главна дирекция по земеделско стопанство е икономическа държана юридическа организация, която се занимава с производство и доставка на сертифицирани семена и висококвалифицирани разплодителни материали, които са едни от най-значимите разходи в земеделския сектор на страната ни. Мисията на Главна дирекция по земеделско стопанство си е поставила цел, да съхрани генетичните дадености, да произвежда семе, разплод и суровини за земеделската промишленост. Визията, която Главна дирекция по земеделско стопанство за дългосрочен период, е да лидер в разплодната и семенната дейност, които са със стратегическа значимост, да изгради Институт осигуряващ висока сигурност и динамичност и с качеството си да увеличи конкуренцията, да съхранява генетичните ресурси, както и да произвежда животински и растителни продукти за земеделската промишленост.

 

ЧЕШМЕ МЕЙДАНЪ

Чешмата е построена през 1078 г. от 4-ти Мехмет (авджъ Султан Мехмед). Чешмата е с монументална архитектура, която е изградена във вид на площад с чешма .

 

КАМЕНЕН МОСТ

Каменният мост е изграден през 1569 г. от Соколлу Мехмет Паша над река в Люлебургаз. По време на изграждането са работили 900 работника. Същинския му вид е изменен поради пътно строителство през 1936 г. причинило срутване на два от сводовете на моста. За моста намиращ се над р.Люлебургаз има посветена песен, която също така е част и от р.Ергене. Моста на запад от града върху пътя за гр.Одрин е пример на забележителна строителна архитектура.

 

МЯСТО ЗА ПРОИЗВОДСТВО НА ЛОКУМ ЛЮЛЕ

Мястото за производство на люле локум шекерлеме е изградена изцяло с местен капитал в гр.Сакъзкьой, общ. Люлебургаз. Люле Локум е напълно природен, като в производството му не се използват фруктозни и глюкозни сиропи, като продължава производството се базира на безопасността на околната среда, човека и храните.Фабриката за локум и джезерийе с про над 100 вида продукти е най-забележимия в област Тракия.

 

ПРЕЧИСТВАТЕЛНА СТАНЦИЯ

Проектът за пречистване на водите в Люлебургаз е първият проект в Тракийска област за пречистване на градските води, който е лъч надежда за намаляване натовареността на замърсяването на река Ергене. Цената на проекта е на обща стойност 14 милиона евро, от която 85 % ще бъде спонсорирана от Европейски съюз, 6% от Министерство на околната среда, 9% от Община Люлебургаз. В сегашната ситуация отпадъчните води се изхвърлятпречистване.За да се намали натовареното замърсяване в р. Ергене,проекта за пречиствателната станция е един светъл лъч за Община Люлебургаз, целта е да достигнестандарта на Турция и Европейския съюз в сектора на отпадъчните води. С проекта се цели да се създаде устойчива околна среда за бъдещипоколения. Също така е важен опит и пример за подобни бъдещи обекти, които ще се направят в региона.

 

ПАРК ЗЕЛИХА ЙОЗБЕК КАЙНАШТЪРМА

През 2001 г. парк Зелиха Йозбек Кайнаштърма отворя своите вратиза жителите на кв.Йени, обща площ на парка е 880 квадратни метра, 30 квадратни метра закрита площ, 120 квадратни метра покрита площ. Хора от всички възрасти, могат да прекарват времето си в парка, в специално отредените места за игри децата ще се чувстват прекрасно.

 

МЛАДЕЖКИ ПАРК

 През 2001 г. на жителите на кв.Йени е предоставен младежки парк, с обща площ 27 хиляди квадратни метра, 434 квадратни метра закрита площ, в парка се намират две кафенета, една музейна сграда, картинг писта със сграда, детски площадки, спортни съоръжения за възрастни и деца, пешеходна пътека с дължина 600 квадратни метра.

 

ОБЩИНА

 Нашата институция с програмите си за промяна и развитие на качеството и лесния достъп до услугите на гражданите поднови приземния етаж на сградата на общината. Всички звена обслужващи нашите граждани , са събрани в партерния етаж. В този етаж започнаха да обслужват: Дирекция приходи, Недвижими имот,Изпълнителни звена и каси, Дирекция архитектура, Контрол на документи свързана към Административна Дирекция, Ветеринарна служба, Районно Полицейско Управление.

 

КОМПЛЕКС МЕХМЕТ ПАША СОКОЛЛУ

Построена през 1569 г. от Мимар Синан . Обхваща площ от 42 хиляди квадратни метра. Включва: Комплекса обхваща, джамия, религиозно училище, пазар, кервансарай , турска баня, основно училище, храмове (гробници). Сградите с събрани под един централен купол . Кервансарай, джамия и библиотека са разположени на една линия. Между кервансарая и джамията е разположен пазара. Върху вратата на джамията и врата на кервансарая има голям оловен купол. Предния вход на комплекса е под този централен купол. В Южната част пътят води към джамията, Северната част към кервансарая.

 

ДЖАМИЯТА СОКОЛЛУ МЕХМЕТ ПАША

Околна среда , двор, чешма, олтар , шадраван , портик , минарето , купол , Джамията Мехмет Паша е очарователна с всички украшения. Построена е с един купол през 1564 година от Мимар Синан с размер 16 * 20 метра. На входа има място за последно събиране с широк двор. На три страни на дворав двора са подредени Веранди стаи и медресета. Отделно от главния вход на комплекса в двора се намират още два входа. В стените прозорците са на два реда. Олтарът е изработен от мрамор,украсени с мотиви на руми и цветя от класическата ера принадлежащи към известни калиграфи.

 

СПИРКА

Намиращата се в кв.Дурак жп.гара, осигурява придвижването с влак до Люлебургаз.

 

БОЗА И СЛАДОЛЕД БАЛАБАН

Първият ни клон е открит през 1983 г. в Люлебургаз ; след което на услугите са отворени клонове на Балабан в Къркларели/Меркез, Одрин, Бабаески, Узункьопрю, Чорлу, Сарай, Текирдаг, Истанбул-Дженнет.

  • Ние на клиентите си производство на храни и здравословни продукти с подходящи хигиенни условия за 21 век,
  • Нашата цел е да увеличим клиентите и удовлетворим служителите си.
  • При производството съблюдаваме техническата инфраструктура за опазване на околната Мисията на Боза и Сладолед Балабан е да работи с прецизност и спазваизискванията за работа на AR-GE.

 

ПЕТРОЛ

Проучването и сондажните дейности в TPAO, в Тракийски регионса започнати през 1960 г. с Кладенец Улуман 1, извършени са и:

  • Дейности за производство, завършване на кладенци, сондаж, търсене на природен газ и петрол.
  • Дейности за складиране на природен газ.
  • Дейности за проектиране на газопровод за природен газ и суров петрол

Визия

Отговаря на нуждите на страната ни за нефт и природен газ , със своите дейности има желание да стане световно глобална енергийна компания.

Мисия

За да идентифицира потенциален нефт и природен газ в страната ни и да ги добави към националната ни икономика, да се осигури източник на доходи в международни дейности, да играят активна роля в енергийния сектор , да играят активна роля при образуване на енергиен коридор в страната ни.

 

ДАНОН

Във фабриката на Данон в Люлебургаз се произвеждат пресни млечни продукти и млечни продукти с дълга трайност. Произвеждат се млечни десерти, пробиотично кисело мляко, пълномаслено кисело мляко, хомогенизирано кисело мляко, ферментирали плодови напитки ,плодово кисело мляко, UHT мляко и производство на ароматизирани млека. Sweet мляко , пробиотик кисело мляко , кисело мляко , хомогенизирана кисело мляко, , плодове кисело мляко, произведено по технологията са сред продуктите . Продуктите с марка Danone, Danino , Danette, Danone Natural и Danone Disney – са произведени в Люлебургаз .

Мисията на Данон е да допринесе за доброто здраве на възможно повече хора, вкусните и полезни продукти да са достъпни за всички. А с визията си в Турция е предпочитана фирма за млечни продукти.

 

БАХЧИВАН ГЪДА

Млякото е чудото на живота, един от най- съществено значимите за човешката природа продукт допринасящ за идеално здраве. Приоритетна задача на Бахчъван гъда е запазване на естествената същност на млечните продукти и допринасяне за доброто здраве на хората. С универсални ценностите като прозрачност, натуралност, отговорност. С динамичното, иновативното и удобно за потребителя производство Бахчиван гъда стана известна марка на международния пазар. Произведените храни са кашкавал, сирене, крема сирене, специално сирене, продукти за масова консумация, масло, сирене за износ.

 

ЗЕНТИВА САГЛЪК ЮРЮНЛЕРИ САНАЙИ ВЕ ТИДЖАРЕТ АД

Зентива е водещ доставчик на лекарства за Източна и Централна Европа.Започва дейността си в Турция през юли 2007 година. Съвременен комплекс за лекарства в Люлебургаз 338 хиляди квадратни метра площ от която 66000 квадратни метра е закрита, в Агре центъра се разработват нови продукти. Освен хуманитарни лекарства се произвеждат лекарства и за ветеринарната медицина. Зентива е международна фармацевтична компания, която произвежда, разработва и продава модерни маркови генерични лекарства в Чехия, Словакия, Румъния и Турция е „лидер” фармацевтичната индустрия има успешни бизнес дейности в Полша , Русия, България , Унгария , Украйна и Балтийските републики .

 

ТРАКЯ ДЖАМ САНАЙИ АД

 

Производството в Тракя Джам е по най-новите технологии на:

  • Основни стъкла • Автомобилни стъкла и други транспортни средства
  • Ел. стъкла
  • Стъкла за Бяла техника, включително в строителството автомобилостроенето, енергетиката, бяла техника, мебели а също и селскостопанския сектор.

Като организация Шишеджам осъзнава своята отговорност към екологичните ценности, вярва че трябва да остави на бъдещото поколения един добър свят за живеене. В контекста на силен растеж и стратегии за регионално развитие Tракия Джам освен в Турция и Русия продължава да инвестициите си и в България. Визията на Тракия Джам е да стане фирма за глобална плоско стъкло със силните си марки, предлагащ бързо развиващи и иновативни решения.

 

ПЛАСТ ПЛАСТИК АМБАЛАЖ САНАЙИ ВЕ ТИДЖАРЕТ АД

 

Посреща нуждите на капачки и бутилки за Храни, козметика , лекарства и продукти за почистване, бутилки за индустриални нужди, изискващи специални нужди и качествени продукти за инжекторите. За посочените сектори, освен пластмаса, PVC , полиетилен, полипропилен бутилки, произвожда бутилки и капачки за водния сектор, извършва производството на поликарбонат кислородна бутилка и капак . Фирма Пласт Пластик АД е отворена през 1979 г. в района на Къркларели/ Люлебургаз.Тя е производствен и логистичен център. Най-изчерпателния машинен парк се намира в този комплекс. Целта на фирма Пласт е да произвежда най-много продукти на най-добрите цени и с най-доброто качество.

 

АКАДЕМИЯ ЗА ФУТБОЛНИ ЗВЕЗДИ ЛЮЛЕБУРГАЗ

През 2013 г.управлението на община Люлебургаз даде старт на Академията за футболни звезди Люлебургаз, като значим проект за социално развитие на региона. Техният приоритет е да се изгради среда за обучение,като се наблегне на възрастови групи от 6-14 г. и 8-16 г. Съоръжението е проектирано и съобразно и за лица с увреждания, в една голяма паркова местност, която ще е отворена денонощно и предназначена за хора от различни възрасти за по пълноценно прекарване на времето им чрез спортуване както и за участие в социални дейности. Изкуствените и естествени водни площи намиращи се в парка, също ще допринесат за пълноценния социално битов отдих на населението на региона. Футболната академия заема приблизително 80 декара площ като, обща закрита площ е 6000 кв.м., включваща закрити и отворени спортни терени цялостно оборудвани за футболно място и международно ниво както и както зали за обучение , сфери на обслужване и за спортни организации. В нашия проект искаме да се възползваме и от природни дадености за произвеждане на електрическа енергия от слънцето, вятъра и други природно явления. Ние сме група, която се стреми към оползотворяване на научните постижения. На футболната академия трябва да се гледа, като етап от развитието на региона, като акцентът пада върху децата, целта й е да отдалечи децата от компютрите и заседналия живот и им създаде атмосфера за социално взаимодействие един с друг. като ги изважда на улицата за социално взаимодействие един с друг.