Община Любимец

 

И ето го в югоизточния край на България, недалеч   от мястото, където се срещат българската, турската и гръцката граница се намира Любимец- сгушен в разстелени гънки на Източни Родопи, попаднал в прегръдките на Сакар планина, притъкан в планината, прилегнал край синята лента на Марица, разбираш, че точно тук е сливането на планината с полето.

Първите сведения за съществуването на селището са от 1573г. под името Хебибчево, което според местната легенда идва от името на Хебип ага , в чийто владения попада селото. През 1906г. селището е преименувано в Любимец, а то 1969г. селището е със статут на град.

05Една от легендите е култовият комплекс „Глухите камъни”. Една магия, създадена от траките преди няколко хилядолетия. Скалният комплекс обхваща няколко монолитни блока, с височина над 30м, върху които са издълбани стотици трапецовидни ниши, 2 скални гробници и култов олтар, на върха на скалата , до който се стига чрез 33 броя издялани в камъка стъпала. Целият култов комплекс е бил ограден с крепостна стена – основите на която личат и до днес. Комплексът „Глухите камъни ” заслужава да е № 1 в класацията „Чудесата на България” , защото наистина е уникално място – според археолога – Г. Нехризов и твърди, че този обект ще ни изненадва и очарова тепърва. Само след няколко години „Глухите камъни” ще се превърнат в запазена марка на Община Любимец и ще са един от брандовете на туризма в България . Народ , който, се обръща към миналото си е мъдър народ. Паметниците – това е вечният символ за героизма и паметта на знайни и незнайни, отдали живота си за родината.

Земята на Любимец има хилядолетна история. Тя носи в себе си не само белезите на едно богато историческо наследство. Тя е благодатна и топла, плодородна и щедра, затова от най-стари времена до днес тя е най-голямото богатство за хората от Любимец. Затова и земеделието тук е основният им поминък. Зърнопроизводството е основен отрасъл в региона, защото са налице добрите условия за отглеждане на зърнени и зърнено-фуражни култури – пшеница, ечемик, царевица. Климатичните условия- високите температури през лятото и продължителното слънцегреене в региона на Любимец са благоприятна предпоставка за отглеждане на разнообразни плодове. Друг фактор за развитието на овощарството е наличието на вътрешни и външни пазари за пресни плодове. Асортиментът на овощните култури, отглеждани в Любимец е богат, но най-видните представители са ябълките, сливите, прасковите, круши, бадеми, кайсии и др.

Слънчогледът се явява II-та по важност и значение земеделска култура след пшеницата, но през последните години се отбелязва тенденция към увеличаване площите със слънчоглед поради това, че природните условия не са така благоприятни за отглеждането на тези култури, а именно – недостигът на валежи.

Нека се разходим из плодородната земя на р. Марица, засадена от грижовните ръце на любимчани със зеленчукови градини, бостани и лозя. Никъде другаде не бихте могли да вкусите такава диня, както в Любимец. Никъде другаде гроздето не е толкова сладко, а виното така ароматно – истински еликсир. Климатичните условия и почвения фонд на община Любимец са благоприятни за развитието на ранното зеленчукопроизводство. През последните години се разширяват площите с полиетиленови оранжерии, където предимно се отглеждат ранни домати и краставици. Най-голям дял заемат домати, пипер, краставици, дини, чушки, зеле, лук и картофи, но като основни зеленчукови култури в община Любимец са доматите, краставиците, дините и пъпешите. Климатичните и почвени условия в региона, особено по поречието на р. Марица са много благоприятни за отглеждане на ранни и вкусни дини. Със своята сочност и сладост, с привлекателният си вид и зрялост те се нареждат на престижно място на пазара у нас и в чужбина. Още едно доказателство, че земята на Любимец ражда изобилие и великолепие.

01Производството на грозде и вино по нашите земи води началото си от дълбока древност. Най-старото европейско лозарство се е зародило в Тракия по поречието на р. Марица. Още преди 5 хил. години от тогава в продължение на векове гроздето и виното са били непрекъснати спътници на хората, обитавали нашите земи, а лозарството е станало техен поминък. В община Любимец са налице благоприятни почвено-климатични условия за създаване на лозови масиви и предпоставка за производство на висококачествени вина. Тенденцията е да се набляга на сортовете: мерло, каберне, шардоне, сувиньон блан, траминер.

 

Папас олио АД е основано през 1994г. и е най-големият производител на олио в България. Дейността включва производство и търговия на зърно и съхранение по схемата – зърно хранилище и публичен склад.

Мелницата в град Любимец е построена през 1951г. През последните 3 год. тя е собственост на фирма „Хлебна промишленост” АД гр. Харманли, която направи много иновации и модернизации, благодарение на които се вдигна производителността , която е над 100 тона на денонощие и качеството на продукцията. На територията й е построен фуражен цех , който предлага едни от най-високо качествените фуражи за различни видове животни. В предприятието се трудят над 50 служители , които със своя труд и умения допринасят за производството на едни от най-добрите брашна и други пшенични продукти в региона, носещи логото на Мелница Любимец. Чрез лабораторни изследвания непрекъснато се следи за качеството на продукцията. Тя се продава много добре не само в България, но и Турция и Гърция.

Производството на строителни материали е представено от завод за мраморни изделия тук имаме обработка на скало-облицовъчни материали и производство на стълби, подпрозоречни рамки, облицовъчни плочи, подови настилки и др.

Фаворит Машинекс ООД е частна семейна фирма създадена през 2000г. Тя проектира и произвежда дървообработващи машини и съоръжения. Номенклатурата на производство е доста широка , включва копирни фрези, копирни стругове, пробивни агрегатни машини, циркуляри, автоматични линии за сглобяване на столове, дървообработващи центри със ЦНЦ управление и др. по заявка на клиента в областта на дървообработващите машини. Основни клиенти на дървообработващи машини на Фаворит Машинекс ООД са средни и големи производители от България, Румъния, Сърбия, Македония, Русия и др. страни от Европа.

Специализирана болница за долекуване продължително лечение и рехабилитация Любимец ЕООД е основана през 2010г. Тя заема важно място в структурата на здравеопазването в Хасковска област. В момента болницата разполага със стационар за провеждане на качествено и компетентно лечение със физикални фактори. В болничната база се провежда комплексно лечение с поморийска луга, апликации с торфена кал , богата гама физиотерапевтични процедури , кинезитерапия и рехабилитация, инхалационно лечение, лазерна терапия и др., като някой от тези методики се провеждат в областта. В стационара на лечебното заведение работят 5 лекари, специалисти по физикална и рехабилитационна медицина, нервни и вътрешни болести, 3 рехабилитатори , 8 медицински сестри и 4 санитари.

Църквата Св. Богородица гр. Любимец. Построена през 1927 -1929г. Изградена в стила на неовизантийската традиция с идея за създаване на нов съвременен синтез на изкуство, който е здраво свързан с възрожденската традиция.

Целодневни детски градини РАЙ 1 и 2 са място за радост, знания и изкуство, спорт и толерантност. Един просторен, слънчев детски център. С особено внимание се насърчават уменията и талантите на всяко дете „Детство мое, ти си златна люлка пълна с чудеса и със звезди, детство мое с мен бъди ”.

Начално училище „Захари Стоянов” – първото светско училище в Любимец.

Вече 120 години отваря врати , за да осигури богати традиции , качествено обучение. В момента в училището се обучават ученици от 1 до 4 клас разпределени в 8 паралелки и една подготвителна група от 5 до 6 годишни деца. На първокласниците и второкласниците е осигурено целодневно обучение. С успех училището работи „Училищен плод” и ” Успех”.

Начално училище „Христо Ботев” е средищно училище , в което се обучават не само деца от града , а и от околните села. В училището се работи с модерни технологии , които позволяват всяка класна стая да бъде превърната във виртуална. То работи по програмата Junior Achievement . През учебната 2010-2012 година училището стана партньор по голям европейски проект „Европа и Африка в новото хилядолетие” . На учениците от 2 клас обучението по математика по канадската система „Jump math” това е пилотно обучение , което позволява лекота при усвояване на материала. Работи се с модерни технологии , които позволяват всяка класна стая да бъде превърната във виртуална. През 2014г. училището спечели още един проект по ТГС с република Турция.

СОУ „Желязко Терпешев” е най-голямото училище на територията на Общината. Капацитета му е приблизително 500 ученици, разпределени в 15 общообразователни и 4 професионални паралелки със специалност автотранспортна техника. Екип от високо квалифицирани учители насърчаващи и подкрепящи индивидуализма в творчеството и личностното развитие. Този бастион на просвещението всява респект и уважение, когато направим равносметка на възпитаниците, носещи с гордост името Терпешевци и прославящи различни сфери на обществения живот .

Любимец е малък , красив, южен , крайграничен град с вековна история. Тук, на този кръстопът са се преплели много човешки исторически съдби. Хората на Любимец обичат своя роден град, обичат земята в която са се родили. Те носят в себе си още една любов – любовта и признанието към своето читалище.

Тук в Любимец читалището със своята 130 годишна история е истинско огнище на пламенно родолюбие, високи нравствени добродетели , плод на измеримата жажда на българина за духовност и просвета. Не случайно преди 130г. е наречено „Братолюбие” . То наследява възрожденската любородна искра на българина към духовност, към потребност от култура и просвещение. Тук, в читалището си дават среща миналото с бъдещето, прегръдка на поколенията. За хората от Любимец читалището е памет , духовен мост , по който са минавали, минават и ще минават поколения след поколения.

Община Любимец – www.lyubimets.org